Boekrecensie: Daan & Nadia – Esther Walraven

Van de Boekhandel Bruna in Beek mocht ik Daan & Nadia ontvangen met handtekening! WAAHH!! Wat was ik daar blij mee omdat het boek al een tijdje op mijn verlanglijst(je) stond. Ik was dan ook super blij toen ik hem ontving en hij ging dan ook meteen op mijn snel lezen stapel. Jammer genoeg duurde het iets langer door tentamens en concentratie problemen, maar inmiddels heb ik hem alweer 2 weken uit en word het tijd voor een recensie. Bij dit boek heb ik express langer gewacht, omdat ik wilde kijken hoelang het verhaal echt blij mij bleef, nu het best wel een emotioneel boek is. Goed, benieuwd? Lees dan heel snel verder!

Omschrijving

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor.

De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis.

Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

Verwachtingen

Die lagen hoog.  Ik las op verschillende sites dat het de Nederlandse Weeffout in onze sterren is, dat je wordt verscheurd door emoties. Dus ja, ik kon echt niet wachten om te beginnen en te kijken of het echt zo hart verscheurend is en je dus in een hoekje wil gaan zitten huilen of niet. Ja, dat wil ik mijzelf echt aan gaan doen. Jub.

Recensie

Het is het derde boek wat ik binnen korte tijd lees over tumoren/kanker. Bij het eerste boek werd ik verscheurd door emoties, het tweede boek wat minder, en nu dus het derde boek. Ik las overal dat er zak doekjes nodig waren en die had ik dan ook gereed staan.

Daan & Nadia, als ik nu terug denk over het boek krijg ik alweer kippenvel op mijn armen, op een goede manier. Allereerst, de vormgeving van het boek. Deze is echt super, super mooi. Het boek is namelijk niet gewoon met witte pagina’s maar ook allerlei tinten grijs. Eerst dacht ik dat het was om de personages te onderscheiden, maar dat is niet het geval. Het laat de emotionele staat van elk karakter zien. Echt WAUW!

Daan is iemand die vol in zijn leven staat, gelukkig is en denkt dat hij niet gelukkiger kan zijn. Je leert zijn karakter echt kennen, zijn emoties, gedachten en vooral zijn angst. Nadia daarentegen is een meisje wat heel bang is, onzeker en ik vermoed zelfs depressief. Juist daarom, naar mijn idee tenminste, is haar personage afgevlakt en komen later pas meer emoties naar boven. Ik heb verschillende mensen gehoord dat ze Nadia te ‘oppervlakkig’ vonden, ik denk juist dat het geheel klopt.

Daan & Nadia is een boek wat je meeneemt in het leven van 2 jonge mensen, die niet verder weg van elkaar kunnen staan en toch zijn ze verbonden. Beide karakters vechten een andere strijd en toch vinden ze steun bij elkaar, ze helpen elkaar en zijn onlosmakelijk verbonden.

Lachen: Ja, ik ben vooral gek op de broers van Daan.
Huilen: OhJA, zeker ja, 100% ja, de doos met zakdoekjes was echt nodig.
Spanning: Ja, door het verhaal heen, heb je eigenlijk wel een vermoeden hoe het gaat aflopen, maar toch.. het houd je vast en bezig.
Irritaties: Geen.

Beoordeling: ★★★★★★★★★☆ (9/10)

Daan & Nadia is een boek wat je emotioneel verscheurd. Ik heb zitten huilen als een klein kind en wilde niets liever dan in mijn veilige dekencocon verstoppen voor het verhaal en de buiten wereld. Het is een boek die 2 mensen laat zien in een verschrikkelijk zware strijd. Zelfs naar 2 weken, toen ik het boek weer oppakte voor een recensie kreeg ik kippenvel over mijn armen. Dus is het een aanrader? JA! Koop hem liever vandaag nog als morgen, zou ik zeggen.

Voor mij is het zeker de Nederlandse Weeffouten onze sterren, en misschien zelfs nog wel beter 😉

Informatie: Van Goor uitgevers || Ester Walraven || Young Adult || 272 Pagina || Paperback || € 15,– bij bol.com

2 comments

  1. Inge says:

    Morgen ontmoet ik Esther van Walraven bij het Best of YA middag in Amsterdam en laat dan mijn exemplaar van Daan & Nadia signeren. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik ben echt zo benieuwd ernaar! Zeker na het lezen van deze recensie kan ik niet wachten het te lezen! *kijkt zuchtend naar stapels schoolwerk waardoor het lezen nog even zal moeten wachten…*

    • admin says:

      Oeh leuk!!! 🙂 Mijne is gesigneerd ben daar zo blij mee, is echt een tof boek namelijk! 🙂 En ken dat hoor heb bijna mijn laatste officiële tentamen en daarna nog mondeling.. WOAH!

Geef een reactie