Boekrecensie: Het boek van voorheen – Jen Minkman


 

Met dank aan Jen Minkman, mocht ik Het boek van voorheen lezen. Nu was ik al fan van  Het laatste licht (lees recensie hier), dus ik kon niet wachten om te beginnen met lezen.  Leukste? Het boek is sinds zaterdag te koop! Dus ik ga mijn best doen jullie te overtuigen 😉 En dan geef ik hieronder de links waar je hem kunt gaan kopen! 🙂 

Omschrijving

De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep van binnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.

Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?

Het Boek van Voorheen zet de lezers aan het denken over hun cultuur, de wereld waarin ze leven en de plek die ze innemen. Hoeveel van die wereld neem je aan zonder het in twijfel te trekken?

Verwachtingen

Goed, zoals ik al aangaf was ik groot fan van het andere boek van Jen, namelijk  Het laatste licht. Daarnaast had ik ook nog een kortverhaal gelezen wat hier op volgt, waar ik ook fan van was, dus de verwachtingen lagen hoog. Ik verwachtte weer een boek wat je in een ruk uitleest, waar je je geen moment  verveeld en mijn drukke hoofd de aandacht wel bij kan houden.

Recensie

Goed, de belangrijkste vraag: kon het mijn concentratie houden? Want die was bagger de afgelopen weken. Ja, zeker. Ik heb het boek binnen 1 dag uitgelezen, waar ik de laatste tijd met moeite 1 hoofdstuk lees op een dag. Dus op dit punt is Jen zeker weer geslaagd!

Goed, nu het verhaal zelf. Je wisselt af tussen de twee hoofdpersonen in het boek Leia en Walt. Zelf vind ik dit altijd ontzettend prettig lezen, omdat je zo meer over verschillende karakters komt te weten. Het wisselt trouwens niet om elk hoofdstuk, maar daarvoor moet je het zelf lezen.

Vanaf het eerste moment weet het boek mij te raken. Het houdt mij bezig en zorgt ervoor dat ik verder wil lezen. Dat was dus een goed begin, aangezien ik al weken verlangde naar heerlijk boek uitlezen, zonder drama. Hoge punten hier. Ook rest van het verhaal weet mij te boeien. Je wordt meegenomen in een onwerkelijke toekomst eigenlijk. Je ziet wat opvoeding/geloof eigenlijk doet met twee groepen mensen en waardoor verschillen en angst kunnen ontstaan.

Lachen: Ja.
Huilen: Nee.
Spanning: Ja, het verhaal wordt goed opgebouwd, waardoor het je vast houdt. Zeker richting het einde was ik benieuwd hoe het zou aflopen.
Irritaties: Het einde! Oh, wat wil ik graag weten hoe het verder gaat. Het einde is mijn ogen wat open namelijk. Dus Jen een vervolg??

Beoordeling: ★★★★★★★★★☆ (9/10).

Het boek van voorheen, krijgt voor mij een dikke 9 sterren! Het laat zien dat je mag twijfelen over in wat iedereen geloofd en wat de echte waarheid is. Dat geloof nog zo verschillend kan zijn er toch samen geleefd kan worden uiteindelijk en dat veel wordt bepaald door opvattingen van anderen.  Iedereen leest een tekst anders namelijk. Het laat vooral interpretatie verschil zien.

Het is een bijzondere Ya, die constant je aandacht vast houdt en zorgt dat je verder wilt lezen. Je moet weten hoe het verder gaat en heb dan ook geen moment het boek weg kunnen leggen! Het is geen standaard verhaal, ook het liefdesverhaal is totaal niet standaard in mijn ogen, maar juist realistisch – en gelukkig geen driehoeksverhouding – en niet zo ik word in 1x hopeloos verliefd op iemand die ik helemaal niet ken verhaal.

Ik raad het boek van voorheen zeker aan om te lezen en vooral om van te genieten! (Kopen? Klik hieronder of HIER)

Geef een reactie