Boek VS ereader

*plaatje komt later, want mijn internet wil hem niet toevoegen :(*

Het  is waarschijnlijk een van de meest gevoerde discussies onder lezers, namelijk de discussie ereader of een echt boek. Je leest verschillende voor en tegenpunten, maar eens worden ze het nooit. Mensen moeten zich bijna verdedigen dat ze een ereader hebben en anderen weer van dat ze nog boeken lezen. Ik ga proberen vandaag een einde te maken aan deze discussie (al lukt dat waarschijnlijk niet, maar eigenlijk ben ik er wel klaar mee hierna;)). 

Nu kan ik de standaard voordelen gaan opnemen van boeken zoals: het gevoel, de geur, het gewicht, de pagina’s en ga zo maar door. Ook bij de ereader komen standaard de zelfde punten eigenlijk wel voorbij: makkelijk, licht, kan veel op, ingebouwd licht, kan overal boeken kopen, mee op reis. Of ik kan beginnen met de nadelen van boeken: zwaar, duurder, nemen veel ruimte in. Ook heeft de ereader volgens vele nadelen: nep, batterij, het gevoel ontbreekt, koud. Oh, en bij beide  kan ik nog wel even door gaan.

Nu ga jij zeker denken, maar wat is jou voorkeur dan? Nou die is heel simpel GEEN. Ja echt, geen! Ik lees zelf zowel boeken als op mijn Kindle ereader. Beiden geniet ik er even veel van. Is dat mogelijk dan? Jazeker. Waarom ik dit bericht dan typ? Nou om het volgende. Ik reis regelmatig met de trein, ik zit op verschillende boekengroepen en spreek best wel wat mensen.  Om bij een voorbeeldje te beginnen: Iemand post iets van: Ik wil graag een ereader kopen, want blablablabla.. En daar komen ze hoor de haters.  Ja en je gaat toch niet op een ereader lezen of nou geef mij maar gewoon boek hoor of dan is het toch geen ‘echt’ boek. (zien jullie hoe ik dat ‘echt’ tussen haakjes zet?) Nu even andersom, want dat komt natuurlijk ook voor: Waarom lees je geen ebooks? Is toch veel goedkoper of pak ebooks dat scheelt ruimte/slepen.

Zo kan ik nog wel honderd verschillende voorbeelden noemen, maar waar dit artikel nu eigenlijk om gaat? HET MAAKT NIET UIT HOE JE LEEST, MAAR DAT JE LEEST. Zo dat moest er even uit. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeuren, maar om je nu bijna te moeten verstoppen omdat je met een ereader leest (of met een boek). Alle ‘minachtende’ opmerkingen die je naar je hoofd krijgt van dat het geen ‘echte’ boeken zijn. STOP. Een boek een verhaal dat opgeschreven is, een verhaal dat je kan lezen, een verhaal waar je van kunt genieten. Je LEEST toch ook een ebook? Net zo goed als een gewoon boek? Je leest letterlijk het zelfde verhaal en andersom natuurlijk ook.

Dus als we nu alle klauwen eens neerleggen en niet meteen in de haren vliegen van lees jij nog normaal of lees jij ebooks? Dan zou de boekenwereld weer een stapje mooier zijn, want wat voor zin hebben al die discussies? Ja de en vind het prettig en de ander niet, maar we lezen toch? En dat is waar het omdraait. Dus stop met die minachtende blikken, steken onderwater en vraag: welk boek lees jij?

*Ow en overigens. De hele ereader/download discussie? Een echte boekenverslinder download niet, maar koopt boeken om zo de schrijver te steunen.. Ik bedoel we gaan toch ook niet gratis werken ;)*

4 comments

 1. Tineke says:

  Groot gelijk! Ik lees graag gewone boeken en ben ook gek op mijn e-reader. Beide hebben voor en nadelen maar aan het eind van het boek gaat het toch voornamelijk om wat ik heb gelezen en niet hoe ik dat heb gedaan.

 2. Evana says:

  sinds kort een tablet gekocht voor het lezen van boeken, erg handig, moest er even aan wennen maar het leest net zo gemakkelijk als een boek.

  ja ik hou ook van een goed boek in mijn handen maar dat neemt niet het plezier weg van de ebooks. want het is gewoon een boek alleen een stuk lichter.

 3. Manon says:

  Fijn artikel! Zelf heb ik wel een voorkeur voor echte boeken, maar daar zitten dan ook weer nadelen aan. Lezen op een e-reader kan ik niet, maar voor degene die dat wel doen: Prima! Lezen kan je niet genoeg doen 🙂

Geef een reactie