Boeken fun: Hoe meer of veel te lezen.

In the train, in style!  Love this bag so much!!  #bookish #booktube #bookstagram

Er zijn op het internet waarschijnlijk ontzetten veel blogs te vinden over hoe meer te lezen. Toch wijdt ik er alsnog een artikel aan. Waarom? Nou omdat we natuurlijk allemaal graag meer lezen, maar ook omdat ik dit jaar weer meer wil lezen als vorig jaar dus zelf ook eens goed heb nagedacht over manieren om meer te lezen. Zeker omdat de TBR-lijsten van de meesten van ons ontzettend lang zijn, is het nooit verkeerd toch?

Afgelopen jaar las ik volgens goodreads 77 boeken. Nadeel hiervan? Er missen boeken en ik heb werkelijk geen idee meer welke. Dus beter gaan bijhouden dit jaar is belangrijk! Goed laten we beginnen met de tips.

Allereerst lees boeken die je leuk vindt. Soms kom ik nog wel eens posts tegen van mensen ja, eigenlijk lijkt hij mij niet zo leuk maar heb hem gewonnen dus lees hem toch maar. Boeken lezen die je eigenlijk niet leuk vind, schiet niet echt op. Tenminste ik blijf dan vaak hangen in een verhaal en ben er niet in vooruit te branden. Het lezen gaat niet zo snel als je wilt en het boek oppakken doe je ook nog eens minder vaak. Dus als eerste tip: lees boeken die jou echt leuk lijken en geniet van het verhaal, dan lees je al een stuk sneller.

Tijd. Een van de meest gehoord excuses is: ik heb geen tijd om te lezen. Ik snap niet dat jij zoveel kan lezen, doe je soms de hele dag niks anders dan lezen? Of ja maar ik heb het zo druk.. Goed allereerst: leg je telefoon wat vaker aan de kant. Ik reis best veel met het openbaar vervoer en 90% van de tijd zitten mensen alleen maar met hun telefoon te spelen. En dat is dan niet even, maar letterlijk 2 uur achter elkaar. In de trein is een prima plek om te lezen. Ik ken ook mensen die in de bus lezen, maar hier kan ik zelf niet zo goed tegen. Ook overdag, leg je telefoon eens aan de kant.. Zet je laptop even uit en kom van Facebook of andere webpagina’s af. Al snel win je er een half uur per dag mee en dat zijn toch weer een flink aantal pagina’s.

Wat ook belangrijk is: maak tijd. Ik probeer ’s avonds een half uur eerder na bed te gaan, zodat ik nog even kan lezen of ik sta iets eerder op dat ik nog weer een hoofdstuk kan lezen voor dat ik aan de slag moet. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar als je het regelmatig doet, verbaas je over hoe snel je door je boekenvoorraad heen vliegt.

Neem overal boeken mee heen. Zelden ga ik zonder boek naar buiten, is het geen boek dan is het wel mijn ereader of een boek op mijn telefoon. Waarom? Nou als ik tussen mijn colleges 15 minuten pauze heb, pak ik even een boek tijdens het eten van mijn broodje. Pauzes op het werk? En iedereen zit toch maar met zijn telefoon? Haal je boek even uit je tas en geniet.. Ontspannen zal je weer aan het werk gaan. Wachten op de trein, bus, docent, client etc. Lees een paar pagina’s. Stel je leest er 5 per keer en gebeurt 10 x op een dag ben je toch weer 50 pagina’s verder dan je daarvoor was.

Een ander belangrijk punt is de taal waar het boek in geschreven is. Ik kan redelijk goed Engels lezen, maar mijn Nederlands gaat altijd nog net wat beter. Ik lees engelse literatuur niet in een paar uur uit, maar een Nederlands boek wel. Dus als je echt veel wil lezen, kies de taal waar je het snelst in leest. Of oefen veel op de taal waarin je wilt lezen Het verwerken van Engelse teksten verbeterd bij mij nog steeds. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor je ontwikkeling. Wat ik het liefst doe? Ik wissel een Nederlands boek af met een Engels boek. Zo oefen ik op mijn Engels, maar heb ik soms ook nog een makkelijker boek om te lezen.

Verder: oefen. Zoals de meesten van jullie weten heb ik zelf dyslexie. Het verwerken en lezen van teksten was vroeger een ramp. Zeker met begrijpend lezen had ik ontzettend veel moeite. Hoe ik dan zo gigantische nerd ben geworden? Door oefening. Hoe meer ik las, hoe makkelijker het werd, hoe meer ik probeerde hoe sneller het ging. Niet iedereen is een ster in taal, niet iedereen leest even een boek uit, maar je kan wel oefenen. Hoe meer je leest, hoe meer woord herkenning, hoe makkelijker het wordt.

Maar als allerbelangrijkste tip die ik jullie kan geven: Aanvaard en geniet. Aanvaard dat je misschien geen 200 boeken in een jaar leest (hallo, wat een droom). Dat er mensen zijn die meer boeken lezen als jou, want het allerbelangrijkste is dat jij plezier hebt in het lezen. Dat je geniet van het verhaal en dat je heerlijk tot rust komt terwijl je in andere werelden wordt meegenomen. Want al lees je 1 boek per maand of misschien zelfs maar per half jaar.. Het gaat erom dat je het doet.

Geef een reactie