Boeken: ‘Zwerfboeken’ in de trein

Going to leave them in the train in an hour! So if someone wants a new read, they van read! And hopefully they enjoy it  #books #bookstagram #givinglove #reading

Going to leave them in the train in an hour! So if someone wants a new read, they van read! And hopefully they enjoy it #books #bookstagram #givinglove #reading

Waarschijnlijk zijn jullie wel bekent met de term: zwerfboeken. Zo niet? Lees dan zeker even verder. Ik reis veel met de trein, mijn vriend woont bijvoorbeeld in Diemen terwijl ik zelf nog in het mooie Groningen woon. Daarnaast ga ik naar verschillende events en ook natuurlijk naar vrienden. Zelf heb ik eigenlijk altijd een boek danwel ebook bij mij wat ik kan lezen..Maar wat is verschrikkelijker dan dat deze uit is en je niks meer hebt? Daar komen zwerfboeken om de hoek kijken!  Nou je laat boeken achter ergens, liefst in plastic zodat andere mensen hem kunnen lezen en meenemen (en hopelijk weer verder verspreiden!).

Nu heb ik zoals de meesten van jullie wel weten aardig veel boeken.. Behoorlijk veel zelfs! Laatst kreeg ik weer een paar boeken via via en bleek dat ik drie dubbelen in mijn kast had. Dus het werd tijd om weer een keer wat boekjes achter te laten. Deze keer besloot ik dat ik twee in de trein ging laten liggen en 1 in de flat van mijn vriend. Hier liggen namelijk regelmatig boeken op het bankje zodat je ze mee kan nemen en weer wat achter laten.  Hoe het nu precies in zijn werk gaat? Je hebt verschillende mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld Bookcrossing, dan laat je op een site achter waar je hem achter gaat laten zodat mensen hem makkelijk kunnen vinden. Zelf doe ik dit niet. Ik maak gewoon een briefje stop deze bij het boek in een pastic zakje (zo zipbag van de AH) en laat deze ergens achter.

Ik verzoek altijd of mensen die hem niet willen lezen om hem  te laten liggen. Hopelijk doen ze dit ook en ik ga maar uit van de goedheid van de mens. Verder vermeld ik mijn Facebook pagina in de hoop dat ze een berichtje sturen als ze hem hebben gevonden. Dit doen ze helaas niet altijd! Maar soms krijg je echt hele leuke reacties. Van deze twee boeken heb ik tot op nu nog niks gehoord, maar soms duurt het ook wel een maand of twee voor je wat hoort! 🙂 Waarom je dit nu zou doen? Nou ik heb voor jullie een paar positieve punten opgeschreven:

♥ Weggeven is fijn. Ik zie mij gewoon voor mij dat ik iemands dag helemaal maak.. Bedoel als je nu net dat boek nog wilt lezen en je vindt hem? Dat is toch super?

♥ Je brengt positiviteit over! Stiekem ga ik wel eens vlak naast een achter gelaten boek zitten in de trein. Dan kan ik horen hoe mensen erop reageren. Vaak zijn het hele leuke reacties, vooral dat ‘mensen nog zoiets goeds doen’ of  ‘dit ga ik zelf eens doen’.

♥ Boeken krijgen een tweede leven. Ik heb regelmatig dubbele boeken omdat ik ook boeken krijg van vrienden/familie of omdat ik bijvoorbeeld gewoon een hele doos haal op de weggeefhoek en dan kijk wat ik al heb en niet. Zo blijven ze niet eeuwig liggen en worden ze gelezen.

♥ Spread the book love! Lezen is misschien wel een van de meest onbegrepen hobby’s (Oké misschien ook niet), maar ik hoor regelmatig nog wel van: lees jij? is dat niet saai? Door het verspreiden van (gratis) boeken hoop ik dat ik weer iemand aan het lezen krijg.

♥ Wie goed doet, wie goed ontmoet. Hier geloof ik echt in. Als jij iets goed doet, zal jou ook iets goeds overkomen.

♥ Je helpt mensen die misschien normaal niet zo makkelijk een boek kunnen kopen. Ik laat namelijk niet alleen boeken achter in de trein, maar probeer ook mensen die minder te besteden hebben te helpen aan nieuwe boeken. Zo kunnen ook zij onze liefde voor lezen ervaren.

♥ Als laatst en voor mij nog wel het belangrijkst: Ik weet dat ik iets goeds doe. De wereld staat al genoeg in de brand en ik heb graag iets voor een ander over!

Geef een reactie