Hoe te concentreren?

4679d6af869fe93f9b6cb14586c9760f

Regelmatig zie ik voor bijkomen dat mensen zich niet kunnen concentreren op het lezen of schrijven of alle andere dingen waar je ongeveer concentratie voor nodig hebt. Nu ben ik hier wel een soort van ervaringsexpert in geworden nu ik zelf leef met ADHD. Juist, ik heb dus het concentratie vermogen van een muis en kan hier heel veel hinder aan ondervinden. Vandaag wat tips om de concentratie toch wat te verhogen. Altijd fijn toch om meer te kunnen lezen en doen? 

♥  Zorg voor een rustige omgeving. Als je weinig concentratie hebt, moet je niet in een omgeving zitten waar of veel lawaai is of het ontzettend rommelig is, want je zult dan eerder daarmee bezig zijn. Hoe minder afleiding, hoe beter je concentratie (Oké dat was een inkoppertje).

♥ Eis niet te veel van jezelf. Dingen als ik moet zoveel doen of ik wil minimaal 200 pagina lezen leggen druk op jezelf. Druk op jezelf leggen kan werken, maar maakt de situatie niet prettiger. Meestal ga ik dan juist uitstellen omdat ik het gevoel van ‘druk’ niet prettig vind. Oh, en als iemand zegt dat MOET, dan slaan bij mij eigenlijk direct alle remmen in en doe ik niks meer.

♥ Leg je telefoon en laptop eens aan de kant en zet die televisie uit. Onbewust ben jij er veel meer mee bezig dan jijzelf denkt. Heb je echt lef? Wissel je smartphone in voor een paar dagen met een oude Nokia bijvoorbeeld en merk hoeveel minder je hem pakt. Ik doe dit regelmatig met colleges. Mijn aandacht is dan veel meer bij de les dan bij andere zaken.

♥ Nu hoor ik je zeggen: Maar ik schrijf achter de computer?! Gooi je internet eruit, of nog beter (indien Apple) download de app SelfControl. Ik schakel deze regelmatig in. Zo mag ik vandaag nog 8uur en 44 minuten lang niet op Facebook komen (en nog wat sites). Het principe is dat je links op geeft en zo niet uren lang verliest met het rond kijken op social media.

♥ Moet je nog van alles doen? Rond eerst alle vervelende klusjes af. Zo blijf je veel beter geconcentreerd en gaan je gedachten niet constant van: ik moet dit nog doen, ik moet dat nog doen en oh ik moet dit echt niet vergeten gewoon etc. Zo kan je rustig, zonder schuld gevoel, een goed boek pakken en lekker genieten.

♥ Schrijf op locatie (of lees). Dit werkt voor mij verbazend wekkend goed. Thuis vind ik heel veel afleiding in klusjes, luieren etc. Als ik bijvoorbeeld naar de Universiteit ga, zoek ik een rustig plekje op en  bereik daar veel meer dan een middagje werkend achter mijn eigen bureau. En ja, ik zit er soms ook gerust een leesboek te lezen.

♥ Maak lezen/schrijven een beloning. Altijd als ik moet leren, wil ik heel graag lezen. Als ik dan ga lezen, voel ik mij schuldig dat ik niet leer en schiet ik nog niks op. Oplossing? Ik moet van mijzelf 45 minuten alleen maar leren. Na die 15 minuten mag ik 15 minuten lezen! Geen schuldgevoel en concentreren gaat ineens een stuk makkelijker 😉

Heb jij nog ultieme tips om je te kunnen concentreren tijdens het lezen?

Geef een reactie