Interview – Jobien Berkouwer schrijfster van Zomermeisjes.

Zoals jullie al eerder hebben kunne lezen was ik groot fan van het boek Zomermeisjes van Jobien Berkouwer. Als je hem nog niet hebt gelezen, raad ik je zeker aan dat te doen. Mijn recensie kun je hier lezen! Toen ik hoorde dat ik Jobien verschillende vragen mocht stellen was ik dan ook ontzettend blij! Vandaag deel ik de antwoorden op deze vragen met jullie.

Zomermeisjes was het debuut van Jobien en wat voor één. 

 1. Allereerst bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Toen ik hoorde over je boek en wie je was, was ik direct enthousiast. Mede omdat ik zelf bezig ben met afronding van mijn bachelor straf- en fiscaal recht. Zou je misschien in het kort meer kunnen vertellen over jezelf?
  Wat leuk om te horen! Wil je zelf ook bij de politie gaan werken? Ik wilde altijd al naar de politieacademie, maar belandde na mijn studie via de Raad voor de Kinderbescherming bij de advocatuur. Toen mijn moeder op zolder een oude brief vond die ik naar de Politieacademie had geschreven, wist ik weer ‘o ja dat wilde ik doen!’. Ik ben toen meteen geswitched en heb niet meer omgekeken. Vijftien jaar heb ik in allerlei korpsen gewerkt, op straat in uniform, maar al snel bij de recherche waar mijn hart ligt. Sinds vijf jaar heb ik mijn eigen adviesbureau Black Swan Profiling waarin ik mensen help die gestalkt, afgeperst of bedreigd worden. Ik woon en werk in Amsterdam, ben getrouwd en trotse moeder van een zoon van 10 jaar.
 1. Zomermeisjes is jouw debuut. Waarom ben je voor een thriller gegaan en bijvoorbeeld niet een roman?
  Dat lijkt me logisch na mijn antwoord hierboven! Ik heb zoveel meegemaakt in die vijftien jaar, uit die ervaringen kan ik nog lang putten.
 2. Nu we het toch hebben over het schrijven van een boek. Waarom ben je hieraan begonnen? Heb je altijd al een voorliefde gehad voor lezen? Of de droom om schrijver te worden?
  Ja, het idee voor Zomermeisjes is lang geleden al geboren, maar het is er niet eerder van gekomen. En als kind weet ik nog dat ik een keer een 10 kreeg voor een opstel op de basisschool en hoe trots ik toen was! ‘Oh, dit kan ik dus heel goed’, dacht ik toen. Toen ik jaren later op de Politieacademie begon, schreef ik de eerste aantekeningen voor Zomermeisjes. Ik vond laatst een notitieboekje waarin ik de scene met de losgelopen paarden terug las, wat overigens echt gebeurd is.
 3. Wat vond je het moeilijkste/lastigste aan het gehele schrijfproces en waarom?
  De droge, harde feiten spannend op papier krijgen. Het ging om het vinden van de balans tussen een ‘lekker spannend boek’ en de feiten die moesten kloppen, en hoe je dat goed overbrengt aan de lezer.
 1. Het boek is vanuit verschillende perspectieven geschreven. Wat vond je hier het lastigst aan? En was je weleens bang dat je te veel schreef en zo de dader verraadde?
  Ik vond het niet lastig maar juist heel leuk om telkens in de huid van een ander personage te kruipen. Dat doen profilers nu eenmaal graag ;-). Ja, ik heb er wel voor gewaakt om niet te snel teveel van de dader weg te geven, maar het ging me niet in de eerste plaats om een ‘whodunnit’ maar meer om de lezer een inkijkje te geven in het vak van profiler en hoe de recherche in het echt werkt.
 1. Heeft je hoofdkarakter Lot ook eigenschappen in het verhaal die jijzelf ook bezit? Of is het deels gebaseerd op eigen ervaringen?
  De zaak en dader in Zomermeisjes zijn geheel fictief maar uiteraard wel gebaseerd op mijn expertise en ervaringen in andere moord- en zedenzaken. De ervaringen van Lot en haar collega’s zijn (bijna) allemaal waargebeurd. Er zijn veel overeenkomsten tussen Lot en mij en ook veel verschillen. Ik ben socialer, empathischer. Maar bijvoorbeeld haar doorzettingsvermogen en strijdlust herken ik ook wel in mezelf. Zo van ‘ik laat me niet kisten, ik zal ze eens even laten zien dat ik het wel kan!’.
 1. Wie is je favoriete karakter binnen het boek en waarom?
  De dader uiteraard, omdat ik gefascineerd ben door het gedrag van mensen die dit soort afschuwelijke dingen doen. Hoe komen ze ertoe en wat zit er in hun persoonlijkheden? Zo hoop ik ze wat eerder te kunnen vangen zodat de samenleving een beetje veiliger wordt.
 1. Heb je nu het boek uit is, ergens achteraf spijt van? Een karakter of een wending die je nu toch graag anders had willen zien?
  Nee, eigenlijk niet.
 1. Kunnen wij in de toekomst nog een boek van je verwachten? Zeker nu je debuut zo succes is? Ik heb namelijk niks anders dan lovende woorden gehoord op mij heen.
  Dat zou leuk zijn, er zijn lezers die erom vragen en benieuwd zijn naar wat er verder met Lot gebeurt. Er zit genoeg materiaal voor een deel 2 in het vat dat gevuld is met 15 jaar ervaring bij de politie. Ik heb de smaak van het schrijven van een thriller wel een beetje te pakken moet ik eerlijk zeggen en wil mijn vak en ervaringen graag met de lezer delen.
 1. Wat is jouw favoriete boek en waarom zouden wij hem ook moeten gaan lezen?
  Dan moet ik toch een non-fictie boek opgeven. Dat is ‘Whoever fights monsters’ van FBI agent Robert Ressler. Het was destijds het eerste non-fictie boek over seriemoordenaars dat ik las. Het maakte enorm veel indruk en was een eye-opener voor mij. Ik vond het fascinerend, ik heb het als een soort studieboek gelezen met onderstreepte pasages en aantekeningen in de kantlijn. Het staat nog steeds in mijn boekenkast.
 1. Welke les wil je mij en mijn lezers nog meegeven?
  Behaviour reflects personality, het gedrag van de dader, bijvoorbeeld op de plaats delict, geeft informatie over zijn persoonlijkheid, over hoe hij in elkaar zit, over zijn drijfveren en motivatie. Daar kan ik uren over praten. Het is een van de lessen van mijn mentor van de profiling Unit in Zweden. Het personage van Magnus is gebaseerd op hem, met uitzondering natuurlijk van de affaire die Lot met hem heeft in Zomermeisjes ;-). Ik ben zelf dit jaar twintig jaar gelukkig getrouwd.
This entry was posted in Boeken.

Geef een reactie