Tweedehandsboeken: Ja of nee?

De mening over tweedehands boeken is goed verdeeld. Vorige week had ik een pol via Instagram en uiteindleijk kwam ik op 27 voor en 11 tegen. Interessant. Ik vond voorheen tweedehandsboeken ook niet alles, maar tegenwoordig heb ik er totaal geen probleme meer mee. Wil je weten waarom? Lees dan vooral verder.Omdat ik voorheen tweedehandsboeken echt verschrikkelijk vond, is het niet zo moeilijk om mij te verplaatsen in de mensen die er niks mee hebben. Een van de meest gehoorde argumenten is misschien wel dat je niet weet wat er met het boek is gebeurd. Wie weet hoe vies het is of wat iemand ermee heeft gedaan. Dit was ook het argument wat mij heel lang tegenhield om tweedehands boeken te kopen. Waarom ik uiteindelijk toch overstag ben gegaan?

Allereerst natuurlijk de prijs. Tweedehandsboeken zijn veel goedkoper en ook nog in perfecte staat te vinden.  Het is soms even zoeken, maar dan heb je ook wat. Juist het zoek gedeelte is wat ik zo leuk vind, het is niet even een winkel binnen lopen en weten wat je gaat kopen, maar een speurtocht naar de boeken die je nog graag wilt en soms pareltjes ontdekken. Daarnaast ruil ik graag boeken tegenwoordig. Met andere lezers, in ruilkastjes en op weggeefhoeken/ruilhoeken en zo mijn horizon te verbreden. Boeken die ik normaal te duur zou vinden, lees ik nu wel. Zo breid ik langzaam de soorten boeken uit die ik lees en kom ik geweldige boeken tegen die ik anders nooit had gelezen.

Dus naast dat het goedkoper is en ik nieuw genre en soorten boeken lees, is het ook beter voor het milieu. Hergebruik? Is altijd beter dan nieuw kopen natuurlijk. Het zal vast geen mega invloed hebben, maar alle beetjes bij elkaar tellen toch weer op. Nu moet je natuurlijk niet 100km moeten reizen voor een boek of laten verzenden over heel de wereld (dat realiseer ik mij ook), maar genoeg kringlopen met pareltjes in de omgeving!

Meerdere uitgaves. Sommige boeken hebben zoveel drukken en sommige covers zijn zo mooi, dat ik ze gewoon beide wil hebben. Om nu voor elk boek weer het volle bedrag neer te leggen? Dat wordt een hele dure hobby,  ook in dat geval komen tweedehands boeken perfect uit! Zo heb ik al heel veel edities van Harry Potter, ik zou ze nooit allemaal nieuw kunnen kopen, maar nu breidt langzaam aan toch mijn collectie uit tot een hele grote collectie!

Of ik ik dan niet bang ben voor hele vieze boeken? Ik bekijk wel wat ik koop natuurlijk, blader het door en vaak neem ik de buitenkant af met schoonmaakdoekjes, want dat geeft mij ook een fijner gevoel. Helemaal van het ‘vieze’ gevoel ben ik dus ook niet af 😉 Nog een voordeel van tweedehandsboeken? Als zo boek beschadigd, voel ik mij veel veel veel minder slecht! Ik kan hem gewoon mee slepen, in mijn tas gooien en hoef ik er niet constant om te denken!

Om deze redenen ben ik tweedehandsboeken gaan lezen en kopen. Wat vind jij van tweedehandsboeken?

This entry was posted in Boeken.

4 comments

  1. Dieter van Books in Belgium says:

    Hoi Carina. Zelf heb ik nooit iets tegen tweedehands boeken gehad, dus langs mijn kant was het altijd wel iets moeilijker te begrijpen waarom sommige mensen er iets tegen hadden. Interessant artikel, dus! Temeer omdat ik zo hard van tweedehands boeken hield, dat ik het Belgische platform voor tweedehands boeken uit de grond stampte (www.booksinbelgium.be). Hoe dat gebeurde kan je bekijken in ons laatste blogartikel: https://blog.booksinbelgium.be/de-geschiedenis-van-books-in-belgium-in-fotos-fcc3e450816a. Moest het je interesseren 🙂 Groetjes, Dieter

  2. Paul Preller says:

    Boeken moeten rondgaan om door zoveel mogelijk mensen gelezen kunnen worden, ik zelf doe regelmatig boeken brengen en halen van de kringloop,enkele juweeltjes bewaar ik

  3. Marcia says:

    Ik was vroeger ook geen fan van tweedehands boeken, totdat ik de site Awesomebooks ontdekte. Hier koop je allemaal tweedehands boeken voor gemiddeld drie euro per stuk. Hierdoor heb ik mijn boekenkast flink kunnen aanvullen en tegenwoordig houd ik van nieuwe en tweedehands boeken 😉

Geef een reactie