Column: Eerlijke recensies.

column woensdag

De komende tijd wil ik een nieuw onderdeel introduceren op mijn blog. De planning is dit minimaal 1x in de twee weken op een woensdag online te zetten. Als het lukt vaker. Het zijn columns waar ik in mijn mening deel. Dit kan te maken hebben met bloggen, lezen etc. Ook wil ik, nu ik een juriste in opleiding ben, meer juridische factoren in gaan betrekken.  Hoe zit het nu bijvoorbeeld met die wettelijke boekenprijs? Of met auteursrechten? Dus wil jij graag ergens iets over lezen, reageer dan even hieronder. Voor vandaag ga ik het hebben over eerlijke recensies met jullie. Waarom? Omdat van de week op twitter hierover nog wel wat los kwam. 

Recensies schrijven, ik doe het wekelijks. Je kan ze hier op mijn site bekijken, maar ook voor bijvoorbeeld bol.com of andere producten gooi ik graag een review online. Waarom? Omdat andere mensen veel kunnen hebben aan een goed geschreven recensie. Eerlijkheid is een van de belangrijkste punten hierin. Je ziet soms, dat mensen extreem positief zijn over bijvoorbeeld een product omdat ze het hebben gekregen (Ja, mensen dit gebeurt echt). Het gebeurt eigenlijk in elke  ‘scene’ wel. Van beauty tot tech tot boekbloggers, overal zitten wel mensen die niet eerlijk zijn in hun mening. Waarom? Ja dat is nu eigenlijk mijn grote vraag!

Eerlijke recensies, dat is wat mensen verwachten tenminste dat neem ik aan. Waarom zou je niet eerlijk zijn? Ik kan een paar redenen bedenken. Misschien om meer boeken of producten te ontvangen, de uitgever/weggever te ‘pleasen’ of misschien wel omdat diegene het schrijven van kritische reviews moeilijk vindt. Er zijn natuurlijk ontzettend veel opties hierin. Het zelfde dat het lijkt dat sommige boekbloggers alleen maar zijn begonnen voor de gratis boeken (ik kan je vertellen het is heel hard werken en de meeste boeken koop je toch echt zelf).

Natuurlijk staat een positieve recensie leuker, is de uitever en schrijver of product eigenaar hier veel blijer mee, maar is het de waarheid? Ik weet niet of jullie ooit iCarly  hebben gekeken? Daar zit een geweldig voorbeeld in waarom eerlijke recensies nu zo belangrijk zijn. Aflevering in het kort: Ze zijn grote internet hit, krijgen een deal aangebroken om schoenen ‘positief’ te brengen in hun show. Ze mogen zelfs geen 1 negatief ding zeggen, aldus hun contract.  Gevolg? De schoenen blijken waardeloos en mensen worden ontzettend boos op hun, want zij zijn niet eerlijk! Moraal van het verhaal: eerlijkheid is van groot belang. Mensen lezen jou mening en  vertrouwen erop dat deze eerlijk is.

Je raadt iemand aan een product te kopen, of je bent er zo lyrisch over dat mensen het boek of product kopen. Ondertussen denk jij: ik gooi het nog liever in de vuilnis bak dan nog een keer te lezen of gebruiken. Zie je het punt hier? Het werkt misschien in het begin, maar uiteindelijk komen mensen er achter. Je kunt niet altijd positief zijn, je kan niet alleen maar dingen leuk vinden (natuurlijk kan je heel veel leuk vinden), maar er zal toch echt een keer een kritische noot in moeten komen. Je volgers, lezers, mensen die het review lezen vertrouwen er op dat jij als schrijver eerlijk bent. En wees nu eerlijk? Jij wilt liever toch ook niet voorgelogen worden?

 

This entry was posted in Column.

6 comments

 1. Jantine says:

  Eerlijk zijn is inderdaad altijd beter. Om aan boeken te komen zijn er – zoals we in de whatsapp-groep al zeiden – genoeg mogelijkheden, zoals de bibliotheek en kringloopwinkel, zonder dat je recensieboeken nodig hebt. Die zijn hooguit een leuke aanvulling, ALS je ze krijgt. Zelfs als je weinig geld hebt voor boeken kan je genoeg (al moet ik dus bijvoorbeeld bewuster op gaan letten dat ik aan Nederlandse boeken kom haha), en zeker geen reden om niet eerlijk te zijn in je recensies.

  Het lijkt me ook helemaal niet leuk bloggen eigenlijk, als je alleen maar positief moet zijn om maar gratis boeken binnen te harken.

  • admin says:

   Haha, ik heb echt 402 boeken op mijn TBR, maar goed dat ik er geen 10 per maand aanvraag 😉 maar ik weet gewoon blogs die niet eerlijk zijn.. en dat vind ik persoonlijk zo jammer! Hopelijk pikken ze er wat van op ;)!

   • Jantine says:

    Haha ja, echt, als je steeds aanvraagt kom je niet aan je eigen boeken toe, en dat is toch jammer! Ik ken de niet-eerlijke blogs dan niet volgens mij, maar ze zulken er vast zijn.
    En ja, natuurlijk is gratis boeken krijgen leuk, maar ik lees veel omdat ik die boeken graag lees, en vind het nog steeds lastig voor te stellen dat mensen andersom redeneren.

    • admin says:

     Ja ik dus ook! 🙂 Lijkt mij ook echt zo verschrikkelijk 😛 las laatst echt een rot boek, moet niet aan denken dat ik daar happy de peppie over was gaan schrijven!

 2. Wendy says:

  ik ben ook blogger , het vragen om boeken en niet eerlijke recensies schijven is het ergste dat je kan doen… ook al is het een saai boek dan schijf ik dat er gewoon bij . De meeste uitgevers zijn ook niet happig op het sturen van echte boeken als recensie boek, ik krijg heel vaak ebooks. Dus verkopen kan niet. Wat ik wel doe is mijn recensieboeken weer doorgeven/weggeven/verloten tegen de de verzendkosten.

  • admin says:

   Ja echt meest verkeerde wat je kunt doen. Ik ontvang juist meer boeken dan dat ik ebooks ontvang. Grappig 🙂 Ik lees wel beiden trouwens!
   Verkopen gebeurt helaas echt! Ik snap dat echt niet.

Geef een reactie