Column Woensdag: De drang om anders te zijn

column woensdag

Het is weer tijd voor een column woensdag. Deze hebben niet altijd met boeken te maken, maar toch deel ik graag mijn mening met jullie en ben ik benieuwd hoe jullie tegen over het onderwerp staan. Wil je graag ergens over lezen? Reageer dan hieronder of  stuur mij een mail! (zie contact informatie)

Tegenwoordig is het hip om anders te zijn. Denk jij dat het niet zo is? Kijk dan maar naar de trends van de afgelopen tijd. Hipsters bijvoorbeeld, of Pixie fietsen. Alles wat standaard is, is niet meer goed. Alles moet handgemaakt, unieker en niks mag van 10 in een dozijn. Je eigen ‘stijl’, je eigen ‘persoonlijkheid’ en zeker niks vinden zoals een ander het vindt, want dan hoor je er niet meer bij. Rare stunts worden uit gehaald, baarden blijven staan, haar wordt geknipt, gekleurd en alle kleding wordt aangepast. Want het zelfde dragen als je buurman, je moet er niet aandenken.

Wat ik altijd heel erg grappig vind bij mensen die zich zo erg willen onderscheiden? Dat ze zich door zich zo te onderscheiden alsnog weer bij een massa komen. Ze doen alles er aan om anders te zijn dan de ‘algemene’ Nederlander, maar komen zo bij een andere groep/cultuur te terecht. De uitspraak: Ja maar ik ben mijzelf, hoor je niet zo vaak meer. Juist, vaker, ja maar ik ben anders dan iedereen. Maar als iedereen een drang heeft om anders te zijn? Ben je dan nog wel anders? Dan ga je toch ook met de meute mee?

Nu zul je wel denken: Waar heb jij het in godsnaam over? Nou ik denk hier dus serieus over na. Je hebt vooral bij mijn opleiding/universteitesgebouw heel veel groepjes. Je herkent de standaard studenten, de Duitse studenten (sorry!), de balletjes, fasionista’s  en allemaal claimen ze anders te zijn terwijl ze toch heel erg op elkaar lijken. Misschien niet allemaal in kleding maar wel in gedrag.

Nu zeg ik echt niet dat ik uniek ben, anders.. Nee misschien ben ik wel heel er standaard, misschien is dat nog niet zo slecht. Want als niemand meer standaard wil zijn, maar heel erg anders, is dan juist de standaard niet wat bijzonder gaat zijn?

This entry was posted in Column.

4 comments

 1. Jantine says:

  Ik vind het zo grappig he, het hele ‘ik ben anders, kijk mij hipster zijn!’ Ondertussen is hipster eigenlijk het nieuwe standaardgewoonnormaal, net zoals alto dat een tien/vijftien jaar geleden was.

  Net als jij vind ik het niet zo belangrijk om ‘anders’ te zijn, maar vind ik het wel erg leuk om naar te kijken en over na te denken. En als ik zo’n ‘anders’ ding leuk vind dan is dat ook prima, maar als ik een rieten hart en een Ikea-bank in huis heb vind ik dat ook prima 😛

  • admin says:

   Haha ja ik vind ook dat iedereen moet doen en laten wat hij zelf wil. Maar als ik kijk vooral bij mij in de klas.. hoeveel ‘nep’ personen er zitten. Is gewoon eng. Hebben amper nog een eigen mening.

 2. Annemieke says:

  Soms zie ik wel eens van die dingen en dan denk ik: oh dat is inderdaad heel leuk. Maar dan vraag ik me af of het wel bij mij past en dat is meestal toch niet zo, haha.

  Ik denk dat mensen tegenwoordig uniek willen zijn omdat ze dit een gevoel geeft dat ze bijzonder zijn en daardoor respect/aandacht krijgen. En dus wordt het wat geforceerd. Vaak vergeten ze wel dat je gewoon zoals je bent ook al heel bijzonder kan zijn voor een ander.

  • admin says:

   Geforceerd heb ik inderdaad ook het gevoel. En vaak straalt dat ook wel uit, dat ze niet echt gelukkig met zichzelf lijken. Dat zie ik echt heel veel in mijn klas. Best jammer

Geef een reactie