Filmrecensie: IT – Stephen King

 

Clown, clown en nog meer clown.. Ik haat clowns, ik ben bang voor clowns en toch ging ik naar deze film. Dat heeft mijn vriend overigens geweten want zijn arm was mijn slachtoffer. Goed de film IT, is het een film die jij moet zien?

Omschrijving (Pathé)

IT, de horror thriller van New Line Cinema en regisseur Andrés Muschietti (Mama), is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King. Al tientallen jaren jaagt dit verhaal de lezers de stuipen op het lijf.

Als in het stadje Derry, in de Amerikaanse staat Maine, mensen op mysterieuze wijze verdwijnen, krijgt een groepje jonge kinderen te maken met hun grootste angst. Ze komen oog in oog te staan met de clown Pennywise, die al eeuwenlang dood en verderf zaait.

Verwachting
Een enge film, of misschien niet de film zelf maar IT wel. Het boek heb ik nooit gelezen, omdat ik het eigenlijk niet durfde. Clowns heb ik al die tij zoveel mogelijk gemeden, dus misschien was het wel eens tijd om die angst onder ogen te komen. Ik verwachte een echte horror film. Vol schrikmomenten en één die je hartkloppingen bezorgt.

Recensie
Goed, voor mij is deze film dus al enger om de clown, hou dat in ieder geval in gedachten bij het lezen van deze film. De film is natuurlijk een remake van de originele IT film en ik vind dan ook dat de auteurs goed zijn gekozen en de zetting echt is terug gebracht tot de jaren ’80. Het plaatje klopt. De eerste keer dat IT in beeld kwam wist ik dat het er aan zat te komen (sowieso voel je het vaak wel aan bij de film) en keek ik al met half dicht geknepen ogen. Ja, zo erg haat ik clowns.

De rest van de film hoef je je niet te vervelen. Het is een eenschakeling van actie en tussendoor een goed en sterk verhaal. Al vonden mijn mede filmbezoekers het iets minder duidelijk en soms wat ‘nep’, want welke clown kan zich nu weer zo in een riool put verstoppen. Gaande de film wordt natuurlijk duidelijk dat achter IT veel meer verhaal zit. De zaal schrok meerdere keren ontzettend met mij mee en daar was ik blij om.

De film zelf is goed, vol schrikmomenten, actie en verhaal uitgelegd en een diepere betekenis. Mijn angst voor clowns is helaas er niet door verdwenen en ik heb die nacht zelfs ook nog nachtmerries er over gehad en euhm een nacht later weer. Daarna was het gelukkig over en schrik niet meer in de nacht van elk geluidje (wat vet onlogisch is want IT verschijnt ook overdag).

Gelachen: Hier moest ik even goed over nadenken, er zit zeker wel wat droge humor in verwerkt wat het grappig maakt, maar echt lachen? Nee dat niet.
Huilen: Nee, al wilde ik dat wel graag (en dan niet door het verhaal).
Spanning: Moet ik deze nog beantwoorden? Voor mij zat er voldoende spanning in de film en zaten er goede schrikmomenten in.
Irritaties: Geen.

Beoordeling: ♥♥♥♥♥♥♥♥ (8/10)

Voor een remake is IT echt een goede film en verder is het gewoon een sterk verhaal. De film is 16 jaar en ouder (waar daadwerkelijk bij ons op gecontroleerd werd).  Of dit terecht is? Ja en nee, de film is wel eng en behandeld ook wel wat volwassen onderwerpen. Het ligt denk ik vooral aan hoe ontwikkeld iemand is onder de 16 of de film gepast is.

Van de film heb ik verder ontzettend genoten. Mijn angst voor clowns is misschien dan niet minder geworden maar het was wel weer een keer een film die echt angst gevoelens op roept. De volgende? Ik denk dat dat The Dark Tower gaat worden van alweer Stephen King. Heb jij nog goede horror films?

Geef een reactie