Het belang van Nederlandse YA #4: interview met Patty van Delft!

Untitled

Het is alweer even geleden dat mijn favoriete blog online is gekomen! Vandaag hebben we weer een super leuk interview en dit keer met Patty van Delft!! 🙂 Ik ben super benieuwd naar haar antwoorden en haar boekenserie die ik nog moet lezen. *zoveel mooie boeken, zo weinig tijd*

Voor we over gaan op het interview krijgen jullie van mij eerst een korte samenvatting van het eerste boek (wees gerust geen spoilers, is gewoon algemene omschrijving). Oh en kijk trouwens hoe mooi die  kaften zijn! WAUW! 

Zij die hoort is het eerste deel van de serie en man die omschrijving? Ik wil direct gaan lezen!! 🙂 Ik kan dan ook niet wachten tot dat ik ze zelf heb en ze kan gaan lezen. De omschrijving:

Bloed tegen de autoruit… De nachten van Jill worden regelmatig geteisterd door een nachtmerrie over het ongeluk waarbij ze haar moeder verloor. Haar vader heeft ze nooit gekend.
In de nacht nadat ze zestien is geworden, schrikt Jill wakker. Ze gaat naar het slaapkamerraam en ziet buiten de schim van een draak! Ervan overtuigd dat ze droomt, gaat ze ernaartoe en ontmoet de Drägannymare Jordian, een drakenridder uit Drägan Duma. In die parallelle wereld zijn draken een verbond met de mensen aangegaan om de kwaadaardige Morbiden het hoofd te bieden.
Jill blijkt door haar bloedlijn van vaders kant voorbestemd te zijn om in Drägan Duma opgeleid te worden tot Drägnnymare. Ze krijgt slechts een paar dagen de tijd om te beslissen of ze dit werkelijk gaat doen.
Verward blijft ze achter. Moet ze alles wat ze kent achter zich laten en de overstap maken naar het onbekende Drägan Duma?

Dat klinkt goed toch? Zowel deel 1, deel 2 als deel 3 is te koop bij bol.com! 🙂 Deel 1 is €15,00. Deel  2 en 3zijn maar €17,50!

  1. Laten we beginnen met wie je bent. Kan je misschien wat meer over jezelf vertellen? Je bent schrijver dat weten wij, maar wat weten we nog niet van je?

Ik ben Patty van Delft, auteur van onder andere de YA Fantasy trilogie Drägan Duma. Voordat ik auteur werd heb ik voor de klas gestaan en ben ik Remedial Teacher geweest. Ik ben getrouwd met een geweldige man en heb drie prettig gestoorde katten. Naast schrijven (en lezen natuurlijk!) sport ik graag en ben gek op muziekfestivals. Ook ben ik een gamer en ben ik graag creatief bezig met duizend en één dingen. Het liefst tegelijkertijd hahaha! Ik ben een chaoot die een opgeruimde kamer binnen tien minuten kan veranderen in een rampgebied. Verder ben ik heel avontuurlijk; nieuwe dingen uitproberen en beleven zijn een must. Het belangrijkste in mijn leven zijn mijn familie en vrienden.

  1. Zover ik begreep ben jij een echte fantasy fan, waar die fascinatie vandaan gekomen? Hoe ben je begonnen met het lezen van fantasy boeken?

Vanaf dat ik heel jong was ben ik al gek op sprookjes, magie en mythische wezens. Later ben ik me meer gaan verdiepen in legenden en fantasy. Tijdens de moeilijke perioden in mijn leven zocht naar iets om in te schuilen. Dat werden fantasy boeken. Even weg van deze wereld, dit leven, en helemaal opgaan in de avonturen van iemand anders. Ik denk in beelden en het is voor mij dan ook niet moeilijk om de verhalen voor me te zien. De perfecte manier om even uit de realiteit te ontsnappen. En natuurlijk lees ik ook omdat het gewoon zo ontzettend leuk is!

  1. Waar heb je jouw inspiratie vandaan gehaald voor je eigen boeken?

Vanaf dat ik de boeken van Anne mcCaffrey las was ik verkocht! Het waren de eerste boeken die ik las waarin draken nou eens niet de slechteriken waren maar samenwerkten met de mens. Jaren later zat ik een keertje voor me uit te dromen en zag ik in gedachten opeens een draak op het veld tegenover mijn huis landen. Toen dacht ik: hoe cool zou het zijn als die draak van een parallelle wereld komt en je meeneemt om een drakenridder te worden? Zo is eigenlijk het idee voor de Drägan Duma serie ontstaan. Verder haal ik mijn inspiratie uit dingen die ik zelf heb meegemaakt of om me heen zie. Een gaaf zwaardgevecht in een film of game inspireert voor de veldslagen en gevechten, een wandeling door het bos voegt details toe aan de omgeving. Herinneringen zorgen voor gedetailleerde emoties. Eigenlijk kun je inspiratie overal vandaan halen als je maar goed om je heen kijkt.

  1. Nu gaat het natuurlijk om het belang van Nederlandse/Belgische YA. Waarom denk jij dat het belangrijk is om werken van eigen bodem te lezen?

Omdat Nederland en België zoveel te bieden hebben! Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig van Nederlandse auteurs las voordat ik er zelf een werd. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat je ontzettend veel goede boeken mist wanneer je je alleen op het buitenland richt. Er zijn geweldige boeken van eigen bodem te vinden en het leuke is dat je zo dicht bij de auteurs bent. Je kunt ze bij wijze van spreken gewoon op straat tegenkomen. Nederlandse en Belgische auteurs zijn ook vaak te vinden op allerlei festivals en signeersessies waarbij je op je gemak een praatje met ze kunt maken. Heerlijk vind ik dat!

  1. Heb je favorieten die van Nederlandse bodem af komen? Of lees je zelf toch eigenlijk ook wel veel vertaald of Engels werk?

Ik lees zowel Nederlands/ Belgische boeken als vertaald en Engels werk. En daar zitten zeker favorieten van eigen bodem tussen! Ik vind bijvoorbeeld De Tranen van Tataneh van Evi Verhasselt  een erg leuk fantasyboek. Ook The Fall of Netherea (Engelstalige SF van de Nederlandse auteur Jeffrey Debris) heb ik met onwijs veel plezier gelezen. En dat terwijl SF eigenlijk helemaal mijn ding niet is hahaha! Ook ben ik dol op de boeken van Atalanta Nèhmoura. En laatst heb ik Hex van Thomas Olde Heuvelt gelezen, wat een geweldig boek is dat! Natuurlijk lees ik ook nog steeds graag buitenlands werk. Een goed boek is een goed boek, waar het dan ook vandaan komt. Al vallen buitenlandse boeken me ook best vaak tegen. Waarschijnlijk omdat het al zo’n hype is voordat het in Nederland wordt uitgegeven dat mijn verwachtingen hoog gespannen zijn. En als ik het dan heb gelezen vraag ik me vaak af waarom er zoveel ophef over wordt gemaakt. In mijn optiek doen de Nederlandse en Belgische auteurs allang niet meer onder voor de buitenlandse.

  1. Welk boek of serie moet iedereen volgens jou gelezen hebben? Naast je eigenwerk natuurlijk.

Sowieso de boeken die ik hierboven genoemd heb. Verder vind ik The Host van Stephenie Meyer erg goed, veel beter dan Twilight. Bink van Nathalie Kokke (al is dat geen YA) en Solo’s Zwerftocht van Joy Smith Aiken. Verder wil ik vooral iedereen aanmoedigen om echt meer te gaan lezen van Nederlandse en Belgische auteurs om de reden die ik hiervoor ook al heb genoemd: Je mist anders echt veel goede boeken en dat is gewoon zonde! De meeste zijn ook gewoon in de bibliotheek te vinden en zo niet kun je altijd vragen of ze het willen bestellen.

  1. Als je een fantasy wereld moet kiezen waar je de rest van je leven doorbrengt. Welke zou dat dan zijn en vooral waarom?

Dan kies ik toch voor Drägan Duma! Dat klinkt misschien wat flauw, ik heb die wereld tenslotte zelf verzonnen hahaha, maar ik ben er dan ook erg graag. De sfeer, de draken, het avontuur, de magie, ik vind het allemaal even geweldig! Afgezien van de Morbiden natuurlijk, maar ja, geen enkele wereld is perfect toch? 😉

Super bedankt Patty! Was echt super leuk om zo met je samen te werken. Wil jij graag Patty volgen? Dat kan! Op de onderstaande foto kan je zien waar je haar kunt vinden! En ga jij de serie lezen?

Geef een reactie