Bloggen: De niet zo leuke kant.

Blogging-for-Business-The-Ultimate-Guide

Online vind je ontzettend veel artikelen over hoe leuk bloggen wel niet is en hoe geweldig de bloggerswereld wel niet naar elkaar toe is. Natuurlijk bloggen is ontzettend leuk en ik doe het met ontzettend veel plezier (anders moet je het natuurlijk ook niet gaan doen). Alleen  is het niet alleen maar rozenkleur en maneschijn, er zit wel degelijk een minder leuke kant aan. Voor je verder eest (ik weet dat bloggers dit ook gaan lezen), dit gaat niet alleen over de boekblogwereld maar ook wat ik heb mee gemaakt in het sportwereldje, de gewone blogs en ga zo maar verder. Voel je je aangesproken? Dan moet je misschien eens heel goed te rade gaan bij jezelf, want mijn bedoeling is niet hiermee om iemand rechtstreeks aan te spreken. Goed nu alle formaliteiten zijn behandeld, laten we beginnen..

Allereerst natuurlijk de negatieve reacties. Niet iedereen vind dat bloggen ergens op slaat of dat jou blog ergens op slaat. Negatieve reacties komen dan ook zeker voor (daarom heb ik dus een sterk filter op mijn blog zitten). Reacties uit je eigen omgeving van wat heb je er nu aan? Of wat is er nu zo leuk aan beetje dom schrijven en niemand die het wil lezen. Ja..Eeuhm bedankt. Daarnaast de  negatieve reacties op je blog zelf of op social media. De meest gehoorde opmerking bij mij ooit is nog wel mijn taal. JA, ik weet heus dat ik niet perfect ben in schrijven (verre van), maar dat houdt mij niet tegen om iets te doen wat ik echt leuk vind, waarvan ik intens geniet.

Het je niet gewaardeerd voelen. Het lijkt wel of ieder ander een leuker blog dan jou heeft. Niemand reageert, de views blijven weg of gelijk.. Terwijl de ander zoveel reacties heeft en zo veel views (dat zeggen ze tenminste). It SUCKS. Je wilt graag dat je bezoekers hebt, leuke reacties en vooral een grote aanhang, want daar doe je het toch voor? Nouja, ik hoop dat je het vooral doet omdat je het leuk vind, maar wat extra waardering is ook fijn. Verwacht niet dat elk artikel wat je schrijft een hit is, maar kijk naar het geheel. Soms schrijf ik een stuk en denk ik.. Dat gaat niemand lezen en heeft het zo 2000 views in 1 dag en de andere keer zijn het er dus 2.. Oke.. fijn… Je weet na een langere tijd in ieder geval wel waar je sterke en minder sterke punten qua onderwerpen liggen.

Bij bloggen hoort ook stress. Sites zoals WordPress werken niet altijd mee (elke keer zegt hij bijvoorbeeld dat mijn wachtwoord niet klopt.. ) of het nog snel moeten posten van een artikel omdat je het de laatste tijd zo druk hebt gehad. Het moeten vertellen van de waarheid (vooral bij sportblogs, je hebt stiekem een week op de bank gezeten je vol te eten), maar ook de stress van steeds vernieuwde content. Over het algemeen valt het mee, maar soms zijn er zoveel dingen dat het je maar niet lukt. Dit kan stress opleveren of in mijn geval wordt ik dan boos. Haha.Plannen is een goede manier om dit te voorkomen, maar verwacht niet dat alles maar in 1x goed gaat.  Bloggen is gewoon ontzettend hard werken!

Het Hij, Zij, Wij gevoel. Ik zie je denken, wat bedoelt zij nu weer? Nou in elke bloggergemeenschap zijn er groepjes. Vaak zijn het bloggers die elkaar al lang kunnen, vrienden worden etc., ontzettend leuk! Maar het kan ook een downside hebben. Het gevoel dat je er niet bij hoort, of dat nieuwe bloggers geweerd worden. Het achter de rug om praten van bloggers, meningsverschillen en soms zelfs gevechten. Heeft dit invloed? Zeker. Het kan soms zo ver gaan dat je misschien wil stoppen. Kijk over algemeen hou ik van de bloggerswereld, op elk vlak.. Maar soms heel soms.. zijn er gewoon een paar zuurpruimen bij  en ook daar moet je mee leren omgaan. Wees jezelf, ben origineel en geloof vooral in jezelf. Zoek mensen om je heen met een positievefibe en het komt vast goed.

De competitie strijd. Oké, ik weet nu al welke bloggers gaan roepen: DIT KLOPT NIET! Maar het klopt wel degelijk. Natuurlijk wil je dat jij de meeste bezoekers krijgt, de leukste acties met partners (zoals uitgevers, Nike bij sport etc.). Je denkt echt wel eens verdomme heeft die nu alweer iets gekregen of waarom krijgt hij/zij zoveel volgers en ik geen één?? Dit is een normale hersenreactie. Mensen oordelen nu eenmaal, bewust danwel onbewust. Jij wil meer of evenveel ontvangen als de andere bloggers, zelfde aantal bezoekers of meer. Je wilt gewoon dat jou blog het beste is, logisch toch? Maar hou altijd voor ogen dat iemand naar beneden praten, of een blog niet werkt. Wijst iemand je ergens op, wees er blij mee leer ervan of negeer het. Ga niet in volle competitiemodus reageren en kibbelen met diegene. Wees blij met wat jij bereikt hebt (en natuurlijk hoop ik altijd dat ik meeste bezoekers van allemaal krijg, muahaha).

Natuurlijk zijn er ontzettend veel leuke kanten aan het bloggen. Zo leer ik dadelijks weer wat nieuws, heb ik ontzettend goed en en leuke vrienden gemaakt dankzij die wereld van bloggen. Heb ik veel leuke dingen gedaan en nog veel meer. Hier komt later nog wel weer een blog over voorbij.

9 comments

  • admin says:

   Ja, vind het soms zo jammer! Zeker de de negatieve reacties van andere bloggers dan denk ik waarom? Wees blij en besta naast elkaar! Maar wordpress is ook echt een crime! hihi

 1. Marcia says:

  Wat goed dat je over dit onderwerp durft te schrijven, maar zelf herken ik me eerlijk gezegd niet heel erg in dit artikel. Misschien ben ik nog niet lang genoeg aan het bloggen om de negatieve kanten te ervaren? Ik heb eigenlijk nog nooit negatieve reacties gekregen op mijn blog – een enkele keer wel een spam bericht of ik 10.000 euro wilde lenen 😛 En iedere view/reactie/tweet zorgt ervoor dat ik me gewaardeerd voel. Of ik nu schrijf voor enkel mezelf en mijn vriend of voor een groter publiek; voor mij blijft het blogplezier hetzelfde.

  • admin says:

   Haha, ik ga denk ik nu al 10 jaar mee in bloggerswereld. Telt dat als ervaren? Haha.. Ik zie het ook vooral tussen andere bloggers gebeuren en dan denk ik.. Waarom??

 2. Linda says:

  Ohja die stress van WordPress! Of als je een nieuw thema probeert te installeren. En dat mislukt.
  Met negatieve reacties heb ik – gelukkig – nog maar amper meegemaakt.
  Ik lees het wel geregeld bij anderen. En dan denk ik ‘waarom’.
  Als je niets heb te zeggen, zeg dan niets!

 3. Emmy says:

  Ik herken me er niet mega in.. Omdat ik me absoluut niet wil focussen op de negativiteit. Natuurlijk zie ik jaloezie wel eens.. ik ben ook wel eens jaloers! Er is alleen een groot verschil tussen jaloers zijn en jaloers doen.

  Het wij-gevoel ervaar ik overigens als een heel positief iets; het feit dat er echt vriendschappen ontstaan tussen bloggers vind ik een groot geschenk. En vaak is het veel makkelijker om bij een groep te komen dan men denkt. Gewoon contact opnemen is vaak voldoende.

  Overigens een tip voor reacties op je taal; zie ze niet als kritiek, maar als feedback. Leer er van. Mensen bedoelen het goed, geloof me. 🙂 In de boekblogwereld zijn echt niet zo veel haters.

 4. Ellis says:

  Gelukkig herken ik jouw verhaal ook niet 🙂 ik heb in al die tijd dat ik blog één negatieve reactie gekregen, en dat vind ik meer dan genoeg 😉 ik denk dat ik met min vriendinnen wel zo’n bloggerskliek vorm,maar ik weet ook dat wij super open zijn. Ik vind het juist zo leuk om nieuwe mensen te leren kennen! 🙂

 5. Anja says:

  Je hebt net je artikel gedeeld op fb in reactie op een vraag. Moet eerlijk zeggen dat ik een paar punten wel herken. Soms denk ik ook, die is net begonnen! hoe kan die nu al boeken krijgen of een winactie doen gesponsord door de uitgeverij! Gezien ik weet hoeveel tijd ik er zelf in steek ingoed contact…. soms rijmt het dan niet.
  Maar ik hoop, dat niemand dit verder aan mij merkt.
  Ik heb leuke blogcollega”s die ‘beter’zijn dan ik. en met beter bedoel ik meer volgers. Maar hallo zij laten elke dag een artikel online. Verschil moet er zijn. denk ik dan ook.

  En het kliekje met rottige reacties. helaas heb ik er wel dingen van gezien. Gelukkig geen onderdeel van geworden. Maar wel gemerkt hoeveel kracht mensen ‘denken’ te hebben en hoeveel kracht ze echt hebben.
  Het is zo als in het echte leven. Het is niet leuk, dat iemand door reacties onderduikt van social media.
  dan heb ik de reactie om als soort van ridder te willen rondgaloperen om alles goed te maken. Maar gelukkig kan ik die neiging inhouden en bied ik enkel een luisterend oor.

Geef een reactie