Tentamenstress


Zoals jullie ongetwijfeld hebben gemerkt is het wat stiller op de site. Waarom? Nou de tentamenstress sloeg hier in als een bom en niet zomaar een. Deze week had ik mijn laatste 3 colleges Vennootschapsbelasting en dat betekent dat ik binnen nu en 2 weken het eerste tentamen alweer heb! Wow dit deel semester is echt voorbij gevlogen. Op 29 maart  en 6 april zit ik dus te zweten in een tentamen hal. Vennootschapsbelasting mag ik gelukkig nog herkansen maar voor Introduction International and European Taxlaw is het al de tweede kans, ai! 

Vandaag gaan we het dan ook hebben over tentamenstress en hoe ik hier mee om ga (en wat je dus vooral niet moet doen!). Mijn stressniveau is nu al aardig hoog, ook omdat ik net een nieuw baantje er bij heb. Gelukkig kan ik dit geheel naar eigen uren indelen. Dus zijn jullie klaar voor een hoop tips? Hier komen ze!

♥ Begin op tijd met leren en nog beter hou alles bij. Oké, nu moet ik toegeven dat ik hier behoorlijk waardeloos in ben (haha). Bij vennootschapsbelasting heb ik wel een poging gedaan, maar faalde hier weer heimelijk in, waardoor ik nu nog zo 400 a4 moet lezen (WOEPS)! Dus leer van mijn fouten en doe dat gewoon niet. Dus hup gaan leren jij!

♥ Ga naar alle colleges. Colleges worden niet voor niks gegeven. Dit is iets waar ik wel goed in ben. Ik ga bijna altijd naar mijn colleges en probeer niks te missen. Waarom? Omdat op colleges altijd de belangrijkste punten worden behandeld. Hierdoor heb je dus al een groot deel van je tentamen binnen en dat is zeker prettig. Sommige vallen heb ik zelfs op colleges gehaald.

♥ Maak samenvattingen. Het is veel werk klopt, maar als je het boek leest is het opschrijven van steekwoorden al voldoende. Doe dit trouwens op papier want dan onthouden je hersenen veel meer, je moet namelijk iets beter nadenken over wat je opschrijft. Ook hier geldt: Begin op tijd en probeer het bij te houden (weer iets waar ik vaak in faal, maar doe mijn best, doe mijn best).

♥ Heb een actieve houding in colleges, stel vragen. Vraag je vooral af waarom iets zo iets. Waarom zul je denken? Omdat je dan de stof beter gaat begrijpen. Als jij de reden achter iets begrijpt, is de toepassing ervan makkelijker.

♥ Oefen met werkgroepen (indien je die hebt) en oude tentamens. Oefening baart kunst. Door het maken van vragen krijg je een beter inzicht in hun manier van vragen stellen. Doe dit op tijd zodat je de docent nog om hulp kunt vragen.

♥ Oefen met klasgenoten en leg elkaar uit. Door het uitleggen van stof, leer je het zelf beter begrijpen. Je moet namelijk op een andere manier er tegen aan gaan kijken. Hoe leg je namelijk iets uit? Daarnaast door er over te praten, herhaal je stof automatisch waardoor het beter blijft hangen in je hoofd. Hierdoor krijg je steeds meer herkenning en worden de moeilijkste vakken zelfs leuk.

♥ Maak aantekeningen. Je kan wel daar zitten te luisteren, maar daar schiet je niet veel mee op. Het beste is om aantekeningen op papier te maken, al is dit soms heel lastig. Sommige docenten praten nog al snel. Als er Sheets zijn print deze dan van te voren uit, nummer ze en schrijf alleen op wat de docent extra vertelt, dat scheelt al een hoop! Lukt het echt niet, pak dan de laptop er maar bij ;).

♥ Ik voel mij net een juf, maar probeer je colleges voor te bereiden dan heb je al een heel groot deel binnen. Je begrijpt de docent beter en je kan doelgericht vragen stellen als je iets niet begrijpt.

♥ Misschien nog wel het belangrijkst van allemaal: Geloof in jezelf. Je kunt het echt!

p.s. tot ik klaar ben met mijn tentamens, heb ik minder tijd. Ik probeer elke dag te posten. Ik kan het alleen niet beloven!

3 comments

Geef een reactie